Еврото не може се провали, заяви новият президент на ЕЦБ

Публикувана от dani - 04.11.2011 - Новини
04112011

Новият президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви днес, че еврото не може да се провали.

Договорът от Маастрихт за Европейския съюз не предвижда подобен сценарий, посочи Драги на пресконференция днес, цитиран от ДПА.

„Всички ние сме обвързани от договора“, каза Драги на първата си пресконференция като президент на ЕЦБ, отговаряйки на въпроси дали дълговата криза на Гърция би могла да доведе до евентуално излизане от еврозоната на 17-те.

„Не можем да приемем неща, които не са в договора“, каза новият европейски централен банкер.

Икономиката е белязана от „особено голяма несигурност“ и „силно напрежение в някои сегменти на финансовите пазари“, допълни Драги след днешното заседание на ЕЦБ, на което бе решено водещата лихва да бъде понижена с 25 базисни пункта до 1,25 на сто.

Инфлацията в еврозоната ще се забави и отново ще спадне под прага от 2 на сто през 2012 година, каза Драги. Твърде вероятно е прогнозата за растежа през 2012 година да бъде преразгледана, допълни драги на фона на пика на кризата в еврозоната и след изненадващото разхлабване на паричната политика на ЕЦБ.

Решението за понижаване на водещата лихва днес без взето единодушно, посочи Драги.

Новият президент на ЕЦБ отбеляза, че програмата на банката за изкупуване на държавни облигации е „временна“ Пазарите се надяваха, че Драги ще намекне за ангажимент на банката да се намеси по-агресивно, за да подкрепи Испания и Италия и да не допусне гръцката криза да обхване и тях.

Държавите не бива да разчитат прекалено много на помощта от ЕЦБ при справянето с дълговата криза, предупреди Драги.

„Начинът да се реагира (на финансовите трудности на страни от еврозоната – бел. ред.) не е да се разчита на външна помощ“. Правителствата на тези страни трябва да разчитат на „способността си сами да се реформират“, отбеляза Драги.

През пролетта на 2010 година ЕЦБ се остави да бъде убедена в необходимостта да купува държавни облигации на вторичния пазар, за да съдейства за понижаването на лихвите, при които Гърция получава нови заеми.

Оттогава тя се е намесвала на пазара и с изкупуване на португалски, ирландски, испански и италиански дългови книжа в опит да не допусне разрастване на дълговата криза.

В най-скоро време трябва да започне изпълнението на решенията, взети на срещата на високо равнище на ЕС и еврозоната в Брюксел (26-27 октомври), заяви днес новият президент на италианецът Драги, който смени на този пост французина Жан-Клод Трише.

„Позицията на ЕЦБ е, че правителствата на европейските страни трябва да изпълнят на практика мерките, за които бе решено на срещата на високо равнище на 26 октомври“, каза Драги.