Петролът е близо до едномесечно дъно

Публикувана от bobski - 07.06.2011 - Новини
0000121283-article2

Петролът се търгува близо до най-ниското си ниво от почти месец заради спекулации, че потреблението на гориво може да спадне, тъй като икономиката на САЩ се забавя, пише Bloomberg. Фючърсите са почти без промяна, след като по-рано се понижиха с 0,8%, което е трети пореден спад.

Очаква се докладът за продажбите на дребно в САЩ, който може да покаже, че те са паднали през май за първи път от 11 месеца.

Инфлацията в Китай достигна 5,5%, което е най-високото й ниво от близо три години, подсилена от високите цени на храните.

Икономистът на Bank of America-Merrill Lynch Лу Тинг каза, че е вероятно индексът на потребителските цени да нарасне до над 6% през юни. Скокът в цените на храните от 11,7% е предизвикал увеличаване на цените на потребителските стоки с 5,5 на сто спрямо миналата година. Увеличението отговаря на прогнозите на икономистите, но надхвърля целта от 4%, която китайското правителство си е поставило за годината.

„Пазарът е загрижен за икономическия растеж“, каза Джонатан Барет, управляващ директор в Commodity Broking Services Pty в Сидни, който предвижда цената на петрола да е средно 100 долара за барел през тази година.

„Икономиката показва, че цената на черното злато трябва да бъде по-ниска“, допълни той.

Цената на петрола с доставка през юли пада с 75 цента до 96,55 долара за барел в електронната търговия на Ню Йорк.

С 10 цента се повиши цената на петрола сорт Брент, или 0,1 на сто, до 119,20 долара за барел.